Gå til hovedinnhold

Hva skjer i boligmarkedet nå?

- Det er ikke tvil om at rentene har begynt å bite mer fra seg, og vi forventer at boligprisene vil flate ut utover høsten, sier administrerende direktør i DNB Eiendom, Renate Sørestrand-Hansen.

Etter en juli-måned hvor boligmarkedet som normalt gikk inn i feriemodus, er august måneden hvor boligmarkedet for alvor våkner opp fra sommerdvalen.

- Gjennom sommeren og så langt i august er det fortsatt byene som holder seg best, og de fleste boligene selges fortsatt rundt prisantydning, sier Sørestrand-Hansen.

Samtidig er det er viktig å ha med seg at det er en del boliger i byene hvor prisantydningen er justert ned for å få flere interessenter på banen.

- Det er fortsatt små, sentrumsnære leiligheter som går aller best, og i Bergen og Oslo selges disse ofte raskt og over prisantydning.

På den annen side er det også enkelte segmenter i boligmarkedet som nå er merkbart tyngre enn andre, og spesielt boliger i distriktene og hytter er tungsolgte.

- Vi ser også at det er mindre aktivitet i luksusmarkedet, og det er færre interessenter enn tidligere i år på boliger i det øvre prissjiktet i byene.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her.

Forventer at boligprisene flater ut

Selv om Sørestrand-Hansen forventer at renteoppgangen vil kjøle ned boligmarkedet ytterligere fremover, vil en knapp tilbudsside, spesielt sentralt på Østlandet, gjøre det lite sannsynlig at prisene her vil falle vesentlig fremover. Det samme gjelder oljebyene Stavanger og Kristiansand.

- Jeg tror de fleste nordmenn nå er forberedt på at det kommer en mindre korreksjon i markedet utover høsten. Vi ser for oss en svak sesongjustert prisutvikling fremover, og at omsetningstiden vil bli høyere enn hva den har vært så langt i år. Sammenliknet med de to foregående årene har det vært en økning i antall usolgte boliger som nå er cirka på samme nivå som før pandemien.

- Det er i områdene utenfor byene at antall usolgte boliger har økt mest. I byene er økningen mer modera, sier Sørestrand-Hansen.

Hun forteller at meglerne nå melder at det legges ut vesentlig flere boliger for salg enn tidligere i år,

- Kjøperne får mer å velge mellom fremover, og de som skal selge vil nok oppleve et tråere marked hvor riktig prising er helt avgjørende for å få solgt, sier Sørestrand-Hansen.