Gå til hovedinnhold

Poneh skulle bli sosionom, ble eiendomsmegler i stedet

Foto: Geir Dokken

- Jeg var faktisk 27 år da jeg bestemte meg for å bli eiendomsmegler, sier Poneh A. Hobbesland (36).

Da Poneh hadde fullført videregående i hjembyen Kristiansand var planen å utdanne seg til sosionom, men livet som student skulle vise seg å bli kortvarig. I hvert fall i første omgang.

- Jeg fant vel ganske raskt ut at det ikke var noe for meg, så da hoppet jeg av studiet og begynte med salg av kjøkken i stedet, en jobb jeg trivdes veldig godt med.

Etter hvert skjønte Poneh at hun var ganske god på nettopp salg, og samtidig ble interessen for interiør og bolig bare sterkere. Det var da hun begynte å leke med tanken om å bli eiendomsmegler.

- Jeg kjente veldig på at jeg ønsket å prøve meg på noe nytt innen salg, og da helst innen noe som var relatert til bolig. Jeg er jo også en utpreget sosial person som elsker å jobbe med mennesker, så da ble valget om å bli eiendomsmegler ganske enkelt.

Begynte på eiendomsmeglerstudiet i Stavanger

Året etter flyttet hun til Stavanger for å begynne på eiendomsmeglerstudiet. Tre år senere var hun tilbake i Kristiansand og jobb i DNB Eiendom.

Var det et bevisst valg å søke seg til DNB Eiendom?

- Det var ikke helt tilfeldig, for jeg hadde veldig lyst til å jobbe i nettopp DNB, og da de lyste ut studentstillinger i Stavanger grep jeg sjansen og dro på et såkalt speed-intervju. Siden jeg i utgangspunktet ønsket å flytte hjem til Kristiansand spurte jeg om de kunne sende CV-en videre dit.

Et visst inntrykk må hun har gjort, for det tok ikke lang tid før hun ble tilbudt jobb i hjembyen.

- Jeg tror de ble litt imponert over at jeg var så målrettet, og jeg ble naturligvis veldig glad da jeg ble tilbudt jobb såpass raskt. Da var det bare å pakke flyttelasset og flytte hjem, sier Poneh og ler.

Går fint å kombinere jobb og familie

Nå har Poneh jobbet åtte år som megler, og hun har også rukket å gifte seg og få en datter. Nå er det også et nytt familiemedlem på vei. Familien bor i dag i Vågsbygd, et sjønært og familievennlig område sørvest for Kristiansand sentrum.

Eiendomsmegleryrket er ikke akkurat en vanlig ni til fire jobb. Hvordan får dere familiekabalen til å gå opp i hverdagen?

- Det går egentlig veldig fint så lenge man har lyst og synes det er gøy, men det krever mye vilje og struktur. Og så har jeg en fantastisk mann som virkelig stiller opp, sier Poneh.

Samtidig mener hun bransjen endret seg mye de siste årene, og at det nå har blitt enklere å få jobb og familieliv til å gå i hop.

- Først og fremst vi har vi fått mange digitale hjelpemidler som gjør meglerhverdagen både enklere og mer oversiktlig. Et eksempel er forhåndspåmelding til visning. Tidligere kunne vi risikere å bli sittende time etter time på tomme visninger. Nå vet vi stort sett akkurat hvor mange som kommer og til hvilket tidspunkt. Det fungerer veldig bra og gjør at jeg som eiendomsmegler kan jobbe enda mer effektivt.

Poneh mener DNB Eiendom legger godt til rette for at de ansatte skal kunne kombinere jobb- og familieliv.

- Jeg hadde et opphold hos en konkurrent på cirka to år, men da jeg var ferdig med mammapermisjonen gikk jeg tilbake til DNB Eiendom igjen. Og jeg må virkelig si at DNB er et supert sted å jobbe når man har familie, og de er veldig flinke til å tilrettelegge for at man skal kunne kombinere jobb og familieliv på en god måte.

Hvordan er samspillet med kollegene på kontoret?

- Vi er et ganske nyetablert team, men det er veldig god stemning på kontoret. Vi heier på – og støtter hverandre, og det gode samholdet mellom kollegene er gull verdt i denne bransjen.

- Som eiendomsmegler jobber du i utgangspunktet veldig individuelt og skaper resultatene selv, men det er så mye enklere å skape disse resultatene når noen heier på deg i bakgrunnen, løfter deg opp og virkelig ønsker at du skal lykkes.

Sterke historier

Du møter veldig mange forskjellige mennesker i jobben din. Er det noen episoder som har gjort spesielt inntrykk på deg?

- Ja, det er flere, men jeg husker spesielt en dame som slet veldig økonomisk og følte seg presset til å selge boligen fordi hun ikke klarte å betjene lånet. Det er så mye følelser og frustrasjon når man er i en sånn livssituasjon, og som eiendomsmegler er det veldig viktig å vise respekt og forståelse for hva de står i. På befaringen husker jeg hun sa at det var så beroligende å bare ha meg der.

- Det var ikke snakk om tvangssalg, men hun hadde innsett at hun måtte selge hvis hun skulle klare å overleve økonomisk. Heldigvis endte det med at det ble laget en ny e-takst og banken løste det så hun ikke måtte selge likevel.

- For min del endte det med et oppdrag jeg ikke fikk, men samtidig var det et oppdrag jeg egentlig ikke hadde lyst på. Det var bare så utrolig fint at hun klarte å holde på boligen og drifte familien videre, for det var også barn involvert.

Hva er den viktigste egenskapen du må ha i møte med så mange forskjellige typer mennesker?

- Det er så vittig når folk spør meg om det, for det er som en diger gryte hvor du må plukke ut de riktige egenskapene tilpasset behovene til hver enkelt kunde. Empati og medfølelse når det trengs, i andre tilfeller er det energinivået. – jeg er jo egentlig en skikkelig energibombe. Som eiendomsmegler må du ha flere gode egenskaper og bruke dem riktig i forhold til den enkelte kunde.

Nyttige tips fra Poneh

  • Velg riktig megler til riktig bolig. Ikke bare fokuser på pris, og da mener jeg både prisantydning og pris på jobben. Velg den du oppfatter som ærlig i prosessen og som du har god kjemi med. Min erfaring er at god kommunikasjon gir de beste resultatene.
  • Lytt til rådene du får fra megler. Vi er der for å hjelpe og jobber hardt for å oppnå høyest mulig pris og at kundene skal bli fornøyde. Når vi gir tydelige råd til klargjøring av boligen før fotografering og visning, er det fordi vi vet at det betaler seg. Hvis jeg ser at det kan lønne seg å bruke en stylist til 10 000 kroner når du kanskje får 100 000 kroner igjen, vil jeg selv følgelig anbefale det.