Gå til hovedinnhold

Fra proff skateboarder til eiendoms­megler

Foto: Henrik Sander | Tekst: Øivind Skorve & Charlotte Eilers/DNB

- Det er faktisk flere likheter mellom skateboarding og eiendomsmegling, sier megler Simon Barood (28).

- Du er din egen sjef og din egen trener, du legger opp løpet selv og har mange baller i luften samtidig. Og så er det konkurransen, så klart. Jeg drev med skateboard profesjonelt tidligere, og jeg tror faktisk det har hjulpet meg mye i yrket som eiendomsmegler, sier Simon som nå jobber hos DNB Eiendom på Grünerløkka i Oslo.

At Simon, som kommer fra Halmstad på vestkysten av Sverige, til slutt endte opp som eiendomsmegler er ifølge ham selv egentlig litt tilfeldig.

- Etter videregående flyttet jeg til Spania og jobbet som telefonselger der. Da fikk jeg smaken på selger-yrket og skjønte at jeg liker å snakke med mennesker. Da jeg skulle finne meg et sted å bo i Marbella, møtte jeg en megler som skulle hjelpe meg. Jeg synes jobben hans virket veldig spennende, og da slo det meg at dette kanskje var noe jeg kunne passe til.

Hva var det du synes virket så spennende med megleryrket?

- Det var vel først og fremst det å møte mange ulike mennesker og hjelpe dem med å finne et sted å bo. løpet av en dag møtte han både mennesker som var ute etter et stort og dyrt hus, og senere samme dag ungdommer som var ute etter noe lite og enkelt. Ingen dager var like. Der begynte det, forteller Simon.

Og da bestemte du deg for å studere til å bli eiendomsmegler? Flyttet du til Oslo med en gang da?

- Nei, jeg turte ikke å hoppe i det med en gang. Da jeg dro tilbake til Sverige, begynte jeg faktisk å jobbe på et lager, men jeg tenkte hele tiden tilbake på tiden i Spania og på megleren. Jeg ville jo gjøre noe annet, noe sosialt som hadde med salg å gjøre.

Selv om Simon aldri har vært veldig glad i å sitte på skolebenken, bestemte han seg for å utdanne seg til eiendomsmegler, men å komme inn på meglerstudiet i Sverige var ikke så enkelt som han trodde.

- Jeg søkte meg til Stockholm, Gøteborg, Malmø, alle de store byene. Men det er så mange som vil bli eiendomsmeglere i Sverige, og det finnes heller ingen private skoler som BI. Dermed er det tøff konkurranse om å komme inn på studiet.

At han til slutt endte med å søke seg inn på eiendomsmeglerstudiet i Oslo, var takket være en kompis i Sverige.

- Han anbefalte meg å teste studier i Norge, som han selv var kjempefornøyd med. Jeg er litt sånn at når jeg først vil noe, så bare gjør jeg det, så da bestemte jeg meg for å pakke kofferten og flytte til Oslo. Og nå er jeg her, og trives kjempebra med å bo og jobbe på Grünerløkka, sier Simon.

Hva er det med salgsprosessen og kommunikasjonen du synes er så spennende?

- Det ligger mye verdi i bolig, og tanken om å få være en del av noe så viktig i menneskers liv, som det et boligbytte er, trigger meg veldig, sier Simon.

- Som megler skal du få to parter til å møtes og bli enige, og da er det viktig å se begges behov. Den som selger ønsker naturligvis å oppnå best mulig pris, og den som kjøper ønsker å gjøre et godt kjøp. Min jobb er å sørge for at alle blir fornøyde med utfallet.

Elsker Oslo og Norge

Simon forteller at han følte seg veldig velkommen da han kom til Oslo, men samtidig var han litt usikker på hvordan folk ville reagere på en svensk eiendomsmegler.

- Jeg fikk litt angst for at folk ikke kom til å stole på meg og la meg håndtere noe så viktig som et boligsalg, sier han

Heldigvis ble det ikke sånn, heller tvert imot.

- Når kundene møter meg og merker at jeg virkelig brenner for jobben, så spiller det ingen rolle at jeg ikke er norsk. Jeg trodde det skulle ta lenger tid for meg å trives i et nytt land, men jeg elsker Norge og Oslo.

Hvordan endte du opp i DNB Eiendom?
- Da jeg studerte bodde jeg på Grünerløkka, og jeg gikk forbi kontoret til DNB Eiendom nesten hver dag. Jeg hadde hørt mye bra om DNB, og bestemte meg for å gå innom kontoret der for å snakke med sjefen. Og så fikk jeg jobb, sier Simon.

Vil hjelpe folk å realisere drømmer

Simon bedyrer at hans største motivasjon i jobben er å hjelpe folk med å realisere drømmene sine.

- Jeg vet det høres veldig «cringe» ut, men jeg synes det er veldig gøy å ha kontakt med mennesker, det setter jeg stor pris på. Jeg har bare hatt fine kunder og jeg strekker meg langt for at de skal bli fornøyde.

Hvorfor bolig? Det er mye man kan selge og kjøpe, hva er spesielt med bolig?

- Det er jo folks hjem. Alle har sin personlige stil og smak, og ingenting er likt. Mye går på at du får innblikk i så mange folks liv og hjem. Og så er jeg veldig interessert i interiør og arkitektur.

Skater du fortsatt?

- Ja, absolutt, jeg har jo holdt på med det i over 12 år. Nå blir det ofte lange dager på jobb, men når jeg har tid og lyst er jeg ofte og skater i Mølleparken. Jeg holder meg oppdatert og følger nøye med, og synes det er kjempekult at vi har folk som nå skal konkurrere i OL både fra Norge og Sverige.

Simons tips for å få et best mulig salg

  • Start prosessen tidlig. Det kan man gjøre med «Forspranget», eller «Kommer for salg». Da kan man bygge opp interesse og få tatt fine bilder. Jeg tror mange undervurderer hvor lang tid det kan ta å selge. Det er mye som skal gjøres. Ta inn en takstmann.
  • Lytt til din megler. I dette ligger det jo alt fra styling til timing osv. Kanskje ikke alt passer for alle. Har man et dødsbo er kanskje ikke styling det beste. Det er individuelt. Er det et oppussingsobjekt er det kanskje ikke noe vits å fikse noen ting, mens andre boliger kanskje trenger litt overflateoppussing. Det har meglere god peiling på.
  • Finn en megler du har god kjemi med. Det er lurt å ta inn og sjekke med flere meglere, og lytte til anbefalinger og bruke referanser.