Gå til hovedinnhold

Nytt og gjenbruk i skjønn forening

Foto: Henrik Sander & Studio Oslo/Frantz Tekst: Øivind Skorve
Bente er utdannet produkt- og tjenestedesigner og datteren Kaja er interiørarkitekt. Den kombinasjonen var gull verdt da de gikk løs på oppussingen av en klassisk bygårdsleilighet på Sagene i Oslo.

Det Bente la mest vekt på under visningen, var takhøyden og at det var vinduer i tre himmelretninger. I tillegg var leiligheten romslig med god plass til henne og yngstedatteren Thea.

– Jeg var veldig fornøyd med beliggenheten på Sagene, et sentralt, men samtidig stille og rolig område i Oslo. Du kan gå til nesten alt.

Selv om førsteinntrykket var godt, var det kanskje ikke helt tilfeldig at leiligheten hadde ligget ute en stund. Mange ønsker en bolig de kan flytte rett inn i, men Thea, Kaja og Bente så potensialet.

– Den var litt «funky» i stilen, utgangspunktet var bra, men det var behov for å pusse opp alle overflatene og stramme opp stilen, sier Bente.

Detaljert interiørplan

Kaja husker godt første gang hun så leiligheten.

– Det var veldig mange gode ideer, men det virket som de ikke hadde klart å bestemme seg for en idé og endte opp med å gjøre alt de likte. Det manglet en slags rød tråd.

– Hun som bodde der før, var en kreativ og dyktig rekvisitør. Jeg antar at da betraktes hver vegg som en kulisse. Jeg er avhengig av at ting henger sammen og spiller på lag, at det blir en helhet, sier Bente.

For å sikre et godt resultat, valgte de å gå systematisk til verks. Bente skisserte ulike løsninger og laget inspirasjonsplansje. Kaja, som da studerte til interiørarkitekt, utarbeidet en fargeplan og tegnet opp de ulike løsningene i et 3D-program.

– Mamma inviterte meg til Pinterest-boardet hun hadde satt sammen. Det er veldig nyttig for å få samlet ulike ting man liker. Til slutt satt vi igjen med mange ideer, og valgte så et par konsepter på hva vi ønsket å gå videre med. Basert på dette og 3D-tegningene satte vi sammen en interiørplan, sier Kaja. 

Første prioritering var å kontakte håndverker for å få fikset alle overflater før de flyttet inn.

Industrielt og maskulint møter feminint uttrykk

Alle overflater ble tatt, den gamle sofaen i grått ble gjenbrukt og Bente valgte en lekker lysekrone. Den var satt sammen av pendler fra danske «Design by Us» i fargen Purple Rain, og som ble utgangspunktet for fargesettingen av interiøret.

– Jeg falt for lampen som jeg syntes var så flott, og bestemte meg for å bygge interiøret rundt den. Jeg ville spille på kontrastene og la det industrielle møte det myke og feminine, både med farger og materialer, sier Bente.

– Det var veldig mye jeg hadde lyst til å gjøre innledningsvis, som å sette inn industrielle dører i glass og metall. Det ble endel kostnader til håndverkere, så jeg valgte å droppe det, og valgte isteden interiørelementer som hyller, vitrineskap og speil i sort metall og glass, for å gjennomføre den industrielle stilen.

Å legge nye gulv blir fort ganske kostbart, og derfor valgte de å male alle gulvene i leiligheten i dempet sort som nok et grep for å binde interiøret sammen.

Den største oppussingsutfordringen ble imidlertid klekket ut under pandemien, hvor fornying av kjøkken og totalrenovering av bad ble planlagt.

– Vi ville spille videre på den industrielle stilen som allerede var på kjøkkenet. De forrige eierne hadde gjort mye, blant annet avdekket den originale teglsteinsveggen og lagt rektangulære hvite blanke fliser i industriell New York-look.

– Da vi senere skulle i gang med kjøkkenet, var det en utfordring at leilighetens varmtvannstank sto i veien og foran ildstedet, ikke spesielt estetisk og heller ikke videre praktisk, sier Bente.

Varmtvannstanken ble fjernet og erstattet med en litt større Quooker tank. Denne forsyner kjøkkenet med både kaldt og varmt vann, i tillegg til at du får kokende vann rett i koppen. Slik slapp de å legge om røropplegget, som ville blitt veldig dyrt. Overskap ble fjernet og erstattet med åpne industrielle hyller, og de fikk også plassbygd to nye høyskap.

– Jeg fikk veldig god hjelp av Kaja, som sikkert tegnet over 10 forskjellige planløsninger på selve innredningen som vi vurderte fram og tilbake. Til slutt landet vi på en løsning som vi er veldig fornøyde med. Kjøkkenet fremstår større, mer lyst og åpent, til tross for alt det sorte, og kjøkkenet fikk mye mer oppbevaringsplass og større arbeidsflater, sier Bente.

Sosialt kjøkken

– Jeg er veldig fornøyd med at vi fikk det sosiale kjøkkenet vi ønsket oss med plass til et stort bord i midten, og at vi valgte å oppgradere peisen. Den skaper en lun og koselig atmosfære i rommet, og det er så deilig å sitte der med tekoppen når det er mørkt og kjølig ute, sier Kaja.

Hun forteller at de har gjenbrukt de aller fleste skrogene på kjøkkenet og heller valgte å investere i nye skuffer og fronter, samt dørhåndtak fra Buster+Punch.

– Du kan komme langt uten å måtte rive og bytte hele kjøkkenet, men det krever god planlegging.

– På kjøkkenet er fargetonene hvitt, sort, grått og terrakotta, og med denne løsningen kom endelig den gamle terrakotta-samlingen til mamma til sin fulle rett, sier Kaja.

– Brødkrukken kjøpte jeg da jeg var 19 år, og jeg bare elsker resten av det serviset, sier Bente og ler. Det er veldig funksjonelt, og jeg blir aldri lei av det.

Er det noen andre ting dere har gjenbrukt i leiligheten?

– Vi beholdt den gamle sofaen. Den var opprinnelig mer enn fire og en halv meter og i største laget for denne stuen, men da vi fjernet en modul fungerte det fint, sier Kaja.

– Jeg tok også med meg noen gardiner og puter fra den forrige boligen som ble utgangspunktet for valg av farger på soverommet mitt, som er malt i fargen «dark teal», sier Bente.

I det andre soverommet, som Thea skulle ha, valgte de å gå for en røffere industriell stil.

– Vi rev ned panel, hentet fram den originale teglsteinsveggen og kombinerte med dempet sort og hvitt, og en åpen industriell garderobeløsning fra danske Rack Buddy, sier Kaja.

Smarte grep på badet

Badet i leiligheten var slitent, trangt og overmodent for renovering. De gikk frem på samme måte som på kjøkkenet, men på badet ble det totalrenovering med riving av vegg for å få mer plass. Igjen ble Kajas kompetanse avgjørende for resultatet.

– Mamma hadde mange ideer, og jeg kom inn for å «rydde» opp så det var lettere å velge, sier Kaja.

– Ja, du var veldig tydelig på at hvis jeg først skulle pusse opp badet, så måtte det gjøres ordentlig. Å pusse opp bare overflater ville ikke gi verdiøkning med tanke på nye forskrifter.

Kaja tegnet opp flere mulige romløsninger, og med dette som utgangspunkt gikk Bente i gang, og endte opp med å tegne opp en plassbygget løsning

– Jeg ville lage et bad som både ser bra ut og er funksjonelt. Mange elementer som vaskemaskin, mopper og vaskeutstyr, såper og flasker samt tørkemuligheter og ny varmtvannstank skulle samlokaliseres på liten plass, og ble skjult i innredningsløsningen.

– Jeg er veldig fornøyd med badet. Det er nok dette rommet jeg aller mest fornøyd med i leiligheten, skyter Bente inn.

– Ved å utvide badet med 50 cm mot gangenog å gå for plassbygde løsninger, synes jeg vi lyktes veldig bra, sier Kaja.

Velg farger du liker selv

Når det gjelder valg av farger har Bente et enkelt råd:

– Ikke vær så opptatt av trender, finn heller din egen stil og velg farger du liker. Jeg var veldig bevisst på å ikke lage et «katalog-hjem», selv om det også kan være fint. Jeg velger heller å investere i noen ting som koster litt, for eksempel Ballroom-lampen i stuen, så kan du heller gå på Hennes & Mauritz Home og kjøpe noen fine glass og andre produkter for en rimelig penge.

– Et lurt tips er å legge inn prisvarsler på dyrere ting du ønsker deg, da kan du gjøre skikkelige varp på Finn!

Nå har du solgt leiligheten og begynner et nytt kapittel i Larvik. Har alle investeringene betalt seg?

– Ja, absolutt. Vi har trivdes veldig godt her i leiligheten og nabolaget, og det er det selvfølgelig litt vemodig å flytte fra. Samtidig håper jeg de nye eierne vil sette pris på alle valgene av solide og bærekraftige løsninger, sier Bente.

Bente og Kajas beste oppussingstips

Lag en helhetlig interiørplan: Selv om du ikke har råd til å gjøre alt med en gang, så har du en konkret plan å forholde deg til. Plutselig er det salg et sted eller du kommer over en gjenstand, og da vet hva du vil ha eller trenger. Du kan bygge og endre interiøret litt over tid. Selv «stalka» jeg Bolia online outlet og kjøpte både lamper og hyller med 80 prosent avslag.

Bruk fagfolk: Hvis du skal totalrenovere, bør du hyre inn en prosjektleder som har det overordnede ansvaret. Det er en stor jobb å følge opp alt selv, og mange valg som må tas i forhold til ulike løsninger og materialer, og det kan dukke opp mange overraskelser underveis som kan være kostnadskrevende. Bruk gjerne en interiørarkitekt som hjelper deg med å finne de smarte og bærekraftige løsningene for ditt hjem, og gir deg et godt bilde av hvordan alt kan spille sammen. Det koster litt, men er en investering i fagkompetanse som lønner seg i det lange løp.

Tidløse løsninger: Skal du bo der lenge eller kort? Hvordan kan du bidra til at boligen øker i verdi uten å bruke en formue av penger? Ha en helhetlig tilnærming og finn gode løsninger som er «tidløse». Få inn fagfolk som kan tipse deg om smarte grep du kan gjøre – og hva du ikke bør gjøre. Tenk på hva som skal til for at du skal trives der nå – og hva funker om 10 år?